София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Берлускони: Русия има роля в решаването на проблема с мигрантите

„Сътрудничеството между САЩ и Русия трябва да се възстанови“

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Бившият министър-председател на Италия Силвио Берлускони оценява положително възможността за възстановяване на сътрудничеството между Москва и Вашингтон, която е налице след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

"От една страна съм благосклонен да възприема връщането на САЩ към сътрудничество с президента на Русия Владимир Путин, която за Америка и целия свободен свят трябва да бъде приятел и съюзник“, заяви Берлускони в публикувано в понеделник интервю във вестник „La Stampa“.

"От друга страна виждам всички рискове за възвръщане към политиката на социализма. Това беше огромна грешка, както за целия свят, така и за Америка“, каза той, в отговор на въпрос за бъдещия курс на САЩ. По мнение на изданието в дългосрочен план ще може да се разчита на „старите европейски съюзи“, при възстановяването на отношенията с Русия и Великобритания.

Берлускони отбеляза, че и Русия има роля в решаването на проблема с нелегалната миграция, с който Италия се сблъска.

По думите му, за да бъде прекратен потокът и да се стабилизира ситуацията в Близкия Изток и Африка е необходима крупна коалиция, в която главните действащи лица да бъдат Европа, САЩ, Русия, Китай и умерените арабски страни.