София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бедствието в Македония мобилизира и български екипи

Днес е ден на национален траур в памет на загиналите в наводненията

7 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Борбата с последиците от проливните дъждове и силния вятър в Македония продължава. Беше въведено извънредно положение в Скопие и Тетово за две седмици. Близо 100 литра на квадратен метър се изсипаха над македонската столица. 
 
В трите болници в Скопие вчера са били приети 70 души, ранени в наводненията, а екипи на бърза помощ са оказали помощ на над 80 души. Голяма част от пострадалите са със счупвания, натъртвания и външни наранявания. 
Загиналите досега са 22 човека, като сред тях има и деца. Днес е ден на национален траур в тяхна памет.
 
Президентът на Македония Георге Иванов призова гражданите да помогнат на пострадалите в наводненията. 
Държавният глава Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на президента на Република Македония Георге Иванов по повод тежките наводнения, довели до десетки жертви и пострадали. Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. 
 
Съболезнователната телеграма на президента Росен Плевнелиев до президента Георге Иванов призовава за единство в такива трудни моменти. 
„С дълбока скръб приех новината за наводненията в Скопие, отнели десетки животи и довели до катастрофални щети. В тези тежки за приятелска Република Македония дни искрено сме съпричастни с мъката от сполетялото Ви бедствие. В деня на траур скърбим заедно с Вас." 
 
Към момента се издирват около десет души, безследно изчезнали. 300 души от македонската армия са призовани на помощ, както и още 300 полицейски служители. Спасителните екипи търсят още хора в обстановка, която прилича повече на бойно поле – разрушени сгради, мостове, обърнати коли, дворове, превърнали се в езера. На място работи тежка военна техника. Мобилизирани са и три вертолета.
 
Събират се дарения от Червения кръст. Силно необходими са храна, дрехи и вода. Българското правителство ще предостави 20 тона минерана вода за района на Скопие, осигурена от държавните горски стопанства.
 
Три села в североизточната част на страната са отцепени от света и недостъпни, заради свлачища. Десетки къщи останаха без електричество. Водната стихия наводни къщи и отнесе стотици автомобили. Нивото на водата в някои от засегнатите райони е достигнало близо 2 метра. 
 
Два аварийно-спасителни екипа от на Столична община заминаха снощи за Скопие, оборудвани с нужната техника, за да се включат в спасителните дейности след бурята. Освен тях, за западната ни съседка отпътуваха и 12 пожарникари на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", изпратени от главен комисар Николай Николов и министър председателя Бойко Борисов. Екипите ни остават в Република Македония за продъжаване на участието си в спасителната операция.
Вероятно Скопие ще поиска допълнителна помощ и от още държави по линия на ЕС.
В социалната мрежа Фейсбук бе формирана група "Хуманитарна помощ за наводнените семейства в Скопие", на която може да бъде получена информация за необходимата помощ от доброволци, помощ във вид на дарения и информация за ситуацията на терена.
Материалните щети все още не са изчислени. Очаква се още дъжд в Македония тази вечер.