София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БЕЗ АФГАНИСТАНЦИ ПРЕЗ ГРЪКО-МАКЕДОНСКАТА ГРАНИЦА

ДОПУСКАТ СЕ САМО СИРИЙЦИ И ИРАКЧАНИ

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Гръцко-македонската граница могат да преминат само сирийци и иракчани. Във вторник вечерта пристигна първият автобус с тези граждани в гръцката столица Атина, предаде БТВ.

Ситуацията на границата се нормализира след като в понеделник хиляди мигранти бяха блокирани на границата между Гърция и Македония, а във вторник гръцката полиция проведе акция срещу 700 мигранти от Афганистан.

Афганистанските мигранти бяха връщани обратно във вътрешността на страната, след като македонските власти отказаха да ги допуснат на своя теротория. Властите в Скопие се позоваха на подобни решения на Сърбия и Хърватия, които също отказват да допускат граждани на централноазиатската държава на своя територия.

На около 20 км от границата се намира вторият миграционен лагер в близост до контролно-пропускателния пункт, до бензиностанция. Днес се очаква да се насочат към границата. Оградата, която Скопие изгражда по границата с Атина, е почти готова. Тя е висока 2 метра и дълга около 37 км и се очаква нелегалното преминаване на мигранти да стане невъзможно.

Днес започва срещата на миграционна тематика за балканските страни, организирана от Австрия във Виена. Сред коментираните теми ще са нелегалното преминаване на мигранти, борбата с трафика им, както и засилване на охраната по границите.

Австрия вече е предложила военна подкрепа на Скопие при охраняването на южната ѝ граница. Вчера Атина изрази възмущение, че не е поканена на срещат. Първият самолет с афганистански мигранти заминава днес от Франкфурт за Кабул.

Mеждународна организация по миграция (МОМ), която организира полета, потвърди, че акцията е предварително планирана и мигрантите се връщат в родината си по свое желание. Никой от тях не е принуждаван да се завърне в Кабул.