София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Oh, No! Без английски език в ЕС?

Хюбнер: Ако нямаме Великобритания, нямаме и английски език

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Английският език да бъде изключен от списъка на официалните в Европейския съюз след излизането на Великобритания от ЕС. Това предложи председателят на комисията по конституционни въпроси в Европейския парламент Данута Хюбнер, съобщава Политико.
В ЕС има 24 официални езика, включително английският. Всяка страна има правото на един език със статут на официален, а английският беше заявен от Великобритания.
Ако той бъде премахнат, англоговорящите ще останат без английски език като официален, тъй като дори Република Ирландия и Малта, страни членки на ЕС, които също са англоговорящи, са заявили пред ЕС съответно галски и малтийски езици.
Ако нямаме Великобритания, нямаме и английски език, каза Хюбнер.
Тя отбеляза, че английският е един от най-често използваните работни езици в европейските институции и подчерта, че за да се промени официалният статут на английския език, трябва да се получи съгласието на всички държави-членки на ЕС.
На 23 юни във Великобритания се проведе референдум за излизане на страната от Европейския съюз. Британците решиха да излязат от Европейската общност с 51.9%.
На свой ред, The Wall Street Journal (WSJ) информира, че акцентът ще бъде поставен върху използването на френски и немски език. Тази информация бе потвърдена от и от страна на европейски чиновници.
В речта си пред Европейския парламент във вторник, 28 Юни, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер използва само френски и немски и не се обърна към публиката на английски език. Това, коментират европейските медии, е счупване на дългогодишна традиция парламентаристите да обсъждат темите на три езика.