София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Без авторска музика в ефира на БНР

Скандалът между Радиото и „Музикаутор“ се разрасна

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Българското национално радио остана без голяма част от музикалното си разнообразие. От 1 януари в програмите на БНР не звучи съвременна музика. Причината е едностранното прекратяване на договора с радиото от страна на „Музикаутор“ и забраната от страна на сдружението в ефира да звучи музика, чиито права се държат от него. „Музикаутор“ е сдружение за колективно управление на авторски права, което представлява една много голяма част от авторите на музикални произведения и свързаните с тях литературни произведения.

„През последните 6 месеца Българското национално радио води безрезултатно преговори с „Музикаутор“, но сдружението настоява за трикратно увеличение на парите, заплащани от Радиото за авторски права на музикални произведения. Ние в БНР сме обединени около позицията, че не можем да приемем безпрецедентното искане на „Музикаутор“. То е непосилно за бюджета на БНР и не почива на икономическите реалности", заяви в интервю за "Евроком" Момчил Георгиев от Управителния съвет на БНР.

БНР е обществена медия, призвана да бъде и национална културна институция. Националното радио поддържа 6 музикални състава – Симфоничен оркестър, Биг бенд, Смесен хор, Детски радиохор, Оркестър за народна музика и музикална група „Радиодеца“. Радиото работи и в тясно сътрудничество с българските композитори, с българските изпълнители и се прекланяме пред труда и таланта на нашите творци. Националното радио е предложило на „Музикаутор“ за 2017 година увеличение на средствата с 20%, но то е било отхвърлено.

От своя страна от „Музикаутор“ съобщиха в официално становище, че през последните пет години БНР заплаща 1% от държавната си субсидия и 4,55% върху приходите си от реклама. Държавната субсидия се отпуска за генериране на разнообразно съдържание и разпространението му в изпълнение на обществената функция на медията. Музиката, правата за която се управляват от Музикаутор, надвишава 50% от програмното време и съдържанието в ефира на на националното радио.

"Заплащането на справедливи авторски възнаграждения е инструмент, използван по целия свят, и неговият смисъл е да гарантира средства за творците, така че съдържанието да става все по-качествено и разнообразно. Съдейки от позицията на БНР, със съжаление отчитаме, че ръководството на радиото не желае да върви в тази посока", се казва още в становището на „Музикаутор“.

Темата продължава и утре в предаването „Делници“.