София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Без напредък след поредната среща в преговори за Брекзит

Министрите на Мей могат да блокират излизането в случай, че няма сделка

пропускане
5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Все още няма напредък в преговорите за Brexit. Tова се съобщава в общо изявление на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и британският премиер Тереза Мей след поредната си среща днес в Брюксел. Според информация в текста пробив засега няма и преговорите продължават.

Юнкер и Мей ще разговарят отново до края на месеца. Двамата са обсъдили въпроса с предпазната мярка за ирландската граница. Tе не са обсъждали въпроса за предоговаряне на постигнатото споразумение между ЕС и Лондон, а са разговаряли за възможностите за допълнителни уверения, че предпазната мярка е временна.

Британският премиер и председателя на ЕК са разисквали необходимостта преговорите да продължат в оставащото ограничено време и с оглед на историческото значение на преминаването към задълбочено бъдещо сътрудничество.

Вече има и план, чрез който до 15 британски министри може да гласуват за блокиране на излизането на страната от Европейския съюз на 29 март, както е планирано, в случай че няма сделка за Брекзит. Планът предвижда Мей да бъде принудена да избира между Brexit със сделка или отлагане на развода с ЕС.

Министрите, които са против развод с ЕС без споразумение, обмислят дали да предизвикат премиерът Тереза Мей да ги уволни, в случай че гласуват срещу нея другата седмица в парламента. Те са за отлагане на Brexit, ако няма сделка.

Планът предвижда Тереза Мей да бъде принудена да избира между Brexit със сделка или отлагане на развода с Европейския съюз. След това британската премиерка ще бъде принудена да подложи решението си на гласуване в Камарата на общините, а долната камара на парламента вече даде да се разбере, че отхвърля излизането от ЕС без споразумение.