София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Без сделка за Брекзит преди срещата на върха на ЕС

Препъникамъчето е ирландската граница

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Въпросът с Ирландската граница осуетява усилията за сключването на сделка за Брекзит. Това бе съобщено на посланиците на 27 страни в Евросъюза вчера на среща в Брюксел, съобщи Ройтерс. Преди срещата на върха на Европейския съюз тази седмица преговарящите признават поражението след маратонските преговори и натискат пауза за идните дни, съобщи Ройтерс.

Посланиците на страните в ЕС, без Великобритания, бяха свикани на среща вчера и някои предположиха, че се очертава сделка, за да бъдат информирани за хода на преговорите.

Преговарящият в ЕС Мишел Барние съобщи, че по време на срещата с британския секретар на брекзита Доминик Рааб не е постигано окончателно споразумение по въпроса със сухопътната граница между Ирландия и Великобритания.

"Въпреки интензивните усилия някои ключови въпроси все още не са уредени, включително т. нар. "мрежа за сигурност", с която да се избегне твърда граница" между Северна Ирландия и Република Ирландия, написа Барние в Туитър след среща с Рааб в Брюксел.

ЕС настоява Великобритания да даде гаранции, че ако бъдещите преговори не доведат до търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС, в британската провинция Северна Ирландия ще останат в сила икономическите правила на ЕС. Британската министър-председателка Тереза Мей и съюзниците й в Белфаст не са съгласни с това, посочва Ройтерс.

Говорител на британското правителство заяви, че въпреки, липсата напредък в някои ключови области, остават редица нерешени въпроси в областта на сигурността, за които Обединеното кралство се ангажира да постигне напредък през октомври.  Но към момента представителите на ЕС и дипломатите  нямат планове за по-нататъшни разговори, преди лидерите на останалите 27 държави-членки на ЕС да се срещнат в сряда за вечеря в Брюксел, за да чуят от Барние текущото състояние на преговорите. В четвъртък към тях ще се присъедини и британският премиер Тереза Мей. Според запознати, имало вероятност Мишел Барние да получи нови инструкции.