София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Без ток останаха 70 000 души в Норвегия заради циклон

„Урд“ връхлетя крайбрежието на няколко скандинавски държави

7 годиниИнциденти 3 Боряна Райчева

Над 70 000 души е Норвегия останаха без електричество, след като циклонът „Урд“ връхлетя крайбрежието на няколко скандинавски държави, предаде ТАСС.

Най-тежко са пострадали южните и западните области на страната, но проблеми в електроснабдяването е имало и в Осло. Засега няма данни за пострадали хора.

Циклонът е достигнал ураганна сила, като по западното крайбрежие на Норвегия средната скорост на вятъра е била 32 метра в секунда, а отделни пориви са достигали до 45 метра в секунда. Според метеоролозите обаче той вече отслабва.

В Норвегия и Дания частично е преустановено движението на фериботите. Беше обявено, че до тази сутрин се затварят всички летища с местно значение на западното норвежко крайбрежие, а на най-големите летища в страната има забавяне на полети.

Преустановено е автомобилното движение по моста Сторебелт в Дания и Йоресундския мост, свързващ Копенхаген с шведския град Малмьо. Възможно е също да има и нарушения в работата на наземния транспорт в южната част на Швеция.