София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Без втори лифт вредата върху Пирин е по-голяма

Депутатката от ГЕРБ Даниела Савеклиева за бъдещето на Банско

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Брюксел присъди на Банско приза „Спортен град на годината за 2017 година“, а курортът държи рекорда за брой домакинства на Световни и Европейски купи по ски. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ депутатката от ГЕРБ Даниела Савеклиева, която е избрана от Пиринския край.

„Все повече туристи предпочитат да почиват в Банско, да карат ски и проблемът, с който се сблъскват, е висенето по опашки за лифта, за да се качат на пистите“, коментира Савеклиева.

Според нея твърденията, че с построяването на втори лифт в Банско ски зоната ще бъде разширена с 8 000 декара, не отговарят на истината, тъй като в момента зоната заема едва 0,3 % от територията на Национален парк „Пирин“, която е отредена за тази цел.

Депутатката подчерта, че измененията единствено дават възможност вторият лифт да бъде построен в рамките на вече усвоената територия.

Тя посочи, че тези изменения вече са били одобрени от различни ведомства и то при участието на еколозите.

Савеклиева отрече, че ще има изсичане на вековни гори и каза, че изсичането на дървета е забранено.

Тя посочи, че правителственото решение за втория лифт е по принцип, а изпълнението ще бъде следено на всеки етап, за да се гарантира опазването на природния парк.

Опашките на лифтовете са огромни и хотелите са принудени да качват скиорите с бусове, като има дни, когато до върха се качват 300-400 буса, каза още Даниела Савеклиева.

Това замърсява много повече околната среда, отколкото един лифт, категорична е депутатката.