София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Безработните - с еднакви обезщетения

За това настояват от синдиката КТ „Подкрепа“

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

 
За промяна на част от нормите в Кодекса за социално осигуряване, касаещи обезщетенията при безработица, се обявиха от синдиката КТ „Подкрепа“. Според действащата в момента законодателна уредба, служителите, които напускат по свое желание или по взаимно съгласие с работодателя си, получават минимално обезщетение, определено от държавата за срок от 4 месеца. За разлика от тях, съкратените вземат  60% от средния си осигурителен доход, а периодът на получаването му зависи от стажа и варира между 4 и 12 месеца. От „Подкрепа“ настояват за уеднаквяването на тези различия.
Според вицепрезидента на синдикалната организация, инженер Иоанис Партениотис, опасанията за възможни злоупотреби с право, при които част от осигурените лица да източват системата, напускайки нарочно достатъчно често работното си място, с цел да живеят на помощи, са неоснователни.
Ползата от подобно действие също изглежда лишена от смисъл, смята още инженер  Партениотис.
Срещаме ви с Людмила, която ни разказва за битките си със социалноосигурителната система в България и за това как предложените от изменения, биха променили развоя на историята й.
Людмила подкрепя промените, предложени от синдикатите, тъй като ако те бяха в сила по времето, когато тя напуска последната си работа, ситуацията за нея е щяла да изглежда доста различно.
От КТ „Подкрепа“ все още не са водили разговори с представители на Министерството на труда и социалната политика, както и с отделни парламентарни групи, които могат да внесат предложениета им за разглеждане в Народното събрание, но вярват, че те ще бъдат одобрени.