София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Безсмъртният полк“ събира 40 хиляди души в България

Акцията ще се проведе по традиция на 9 май

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Обществената акция "Безсмъртен полк" ще бъде проведена на 9 май в 37 населени места в България, информираха по време на пресконференция организаторите.
За трети път акцията ще се проведе в България. Очаква се броят на участниците да достигне общо 40 хиляди души.
„Безсмъртният полк“ е подкрепен от Съюза на ветераните от войната, Координационният съвет „България – Русия“, Координационният съвет на руснаците в България, Руският съвет на ветераните от Втората световна война, Български антифашистки съюз и други организации.
Трябва да припомним за тази велика победа, включително за приноса на българите във войната. Ако не беше червената армия, България нямаше да бъде освободена и е много възможно много от нас да не съществуваха. Страна, която не помни миналото си, няма бъдеще, коментира президентът на форума „България-Русия“ Светлана Шаренкова.
Предвижда се събитието да започне в 9 часа на 9 май с полагането на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин, след което маршът на „Безсмъртния полк“ ще продължи до Паметника на съветската армия, където ще вземе участие руският посланик Анатолий Макаров.
Церемония по полагане на цветя на паметници на героите от Великата отечествена война ще се проведе и в други градове в България.