София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Безсрочен протест на малките бензиностанции

Собствениците им излизат на улицата до края на седмицата

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Протестът на "Жълтите жилетки" във Франция се пренася и у нас. Собствениците на малки бензиностанции в цялата страна излизат  на улицата, по примера на колегите си от Париж, като за да почерпят опит от извора в София e пристигнал и представител на движението от Франция. Това съобщиха на специална пресконференция днес от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива.
 
Причината за родното недоволство е влизането в сила до 20 дни на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, приет на второ четене от Народното събрание в края на юли. Според недоволните текстовете са изцяло лобистки, като целта им е да се удари дребният и среден бизнес и да се въведе монопол на пазара. 
 
 
Недоволните обясниха още, че вече са подали жалба до Европейската комисия във връзка със закона, както и са отправили призив до Омбудсмана, президента и народните представители с молба да сезират Конституционния съд за протиовречие на нормативния акт с основния закон.
 
Според тектовете на Закона за горивата, търговците ще са задължени да притежават в наличност най-малко 10 000 бутилки газ за битови нужди, а това напрактика означава, че ще трябва да инвестират поне 500 000 лева, което ще доведе до масови фалити и от своя стана ще повиши рязко цените за потребителите, категорични са от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива.
 
Точен ден и час на протестите не беше обявен, с оглед да не се попречи на провежаднето им, но организаторите бяха категорични, че ще бъдат факт до края на тази седмица, като ще бъдат обявени 48 часа преди началото им, както изисква законът и в тях ще се включат над 400 собственици и служители в малки бензиностанции, а призивът е към цялото общество да се присъедини към недоволството им, тъй като това ще засегне всички.