София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бягството на Никола Груевски

Той е в неизвестност от 9 ноември

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Осъденият бивш македонски премиер Никола Груевски е бил преведен очевидно нелегално през Албания, Черна гора и Сърбия в Унгария. И то с помощта на унгарските власти. Аферата с бягството на Груевски засилва подозренията срещу правителството на Виктор Орбан за съучастие в търговия с хора и нелегално влизане в страната.

Граничните служби и на Албания, и на Македония посочват и имената на унгарските граждани, които са пътували с бившия премиер. Данните обаче противоречат на изявленията от Будапеща. Едно е ясно – Никола Груевски е избягал с дипломатически автомобил на Унгария, заяви Зоран Заев и съобщи, че е започнато двойно разследване, което трябва да установи как точно е избягал.

Още през август македонските медии съобщаваха, че Груевски се готви да избяга в Унгария. Изпразнил е банковите си сметки още през септември, сочи неофициална информация. Официалната от специалната прокуратура в Скопие – че просто няма активи на негово име. Македонското общество насочи гнева си към управляващите и задава въпроси как може човек под строго полицейско наблюдение да избяга.

Унгарското правителство досега е потвърдило само една от тези информации - че Груевски е поискал убежище в унгарското посолство в Тирана. Шефът на канцеларията на Орбан - Гергели Гюлаш - обаче категорично отрича унгарските власти да са помогнали на Груевски да избяга от Македония.

Шефът на "Връзки с обществеността" на партията на Орбан - Фидес - заяви, че Груевски е преследван у дома от едно ляво правителство, което било под силното влияние на Джордж Сорос. Американският милиардер от унгарско-еврейски произход е сочен от правителството на Орбан за "враг на унгарската нация" - особено във връзка с бежанците и засилената миграция към страните от ЕС.

Македонският министър-председател Зоран Заев заяви на пресконференция в Скопие, че се надява Унгария да зачита международното право и да предаде Груевски на македонските власти. Той допълни, че се надява Унгария да не разреши на Груевски ида избяга, например в Турция или Русия.