София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Билетът за градски транспорт в София вече няма да е 1,60 лева?

Административният съд отмени наредбата на Столична община

7 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Административният съд в София отмени наредбата на Столична община, с която цената за билет от градския транспорт нарасна от 1 лев на 1,60 лева.

Решението на съда може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Засега обаче ответната страна не е заявила желание да оспорва решението.

От общината имат 14-дневен срок да обжалват решението пред Върховния административен съд. Ако и той се произнесе по същия начин, това ще означава, че цената на билета вече няма да бъде 1,60 лв.

Решението на Административния съд беше взето от тричленен състав, който е отменил наредбата като незаконосъобразна както и допълнение на наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на столична община и приложенията към наредбата, приети на 14-и април 2016 година.

Според съда, текстът в наредбата за повишаване на цената с 60% е незаконен и не е имало основание да бъде приеман.

На 1-и юни 2016 година, цената на билетчето в София поскъпна от 1 лев на 1,60 лева.

Делото срещу Столична община беше образувано по жалби на граждани и сдружение „Център за законодателни оценки и законодателни инициативи“.