София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бисер Петков: 400 000 души получават увеличена с 50 лв. заплата

От 1 януари 2018 година минималната работна заплата стана 510 лв

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

От 1 януари 2018 година минималната работна заплата стана 510 лв. „Това би трябвало да увеличи доходите на около 400 000 от българите. Това увеличение би трябвало да им позволи да покриват основните си разходи“, каза в студиото на бТВ социалният министър Бисер Петков. Той подчерта, че от друга страна това увеличение е свързано с по-големи разходи за бизнеса. „Но нагласите на бизнеса са да увеличават заплатите“, допълни министърът. По думите му, работещите бедни са тези около 400 000 души и с увеличаването на минималната работна заплата правителството се стреми да намали техния брой.

15 000 семейства, които не са получавали помощи за деца, от тази година вече могат да получават, като макара и с малко се увеличава и самият размер на помощта за отглеждане на деца, обяви още министър Петков.

Правителството облекчава и процедурата за индивидуална пенсия на деца, останали без един родител. „Правата на децата, останали без родител, до голяма степен са защитени. На децата се изплаща наследствена пенсия за починал родител. Целта ни е процедурата да бъде облекчена и ако едно дете няма право на наследствена пенсия, то да може да получи индивидуална пенсия по по-опростена процедура“, каза Бисер Петков.