София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бюджетната комисия отхвърли ветото на Радев

ГЕРБ не намират аргументите на президента за основателни

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Водещата парламентарна комисия по бюджет и финанси отхвърли ветото на президента Румен Радев върху данъчните промени. "За" повторното приемане на измененията гласуваха 12 депутати, 9 се обявиха "против"

Най-голям обществен интерес предизвика ветото върху промените, свързани с данъка върху колите, в чиято формула от догодина се включва и екокомпонент, но това не са единствените промени, на които се налага вето.

Държавният глава атакува 4 данъчни промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Преди ден държавният глава върна на депутатите за ново обсъждане разпоредбите, с които се въвежда нов екокомпонент в данъка за колите, отлага се прилагането на формулата "замърсителят плаща" при определянето на таксата смет, повишава се местният данък за сгради в курортните общини и се дава по-голяма свобода за уволнения в агенция "Митници".

Възраженията на президента са свързани с това, че промените в един закон се прокарват през преходни и заключителни разпоредби на друг или се внасят между първо и второ четене от депутати като така се избягва общественото обсъждане. В мотивите си той изложи както правни, така и социални аргументи - за липсата на стимули за извеждане на замърсяващите автомобили от движението, за отлагане на важни реформи при сметосъбирането, за увреждане на интереса на собствениците на курортни имоти и за отнети права на работещите в митниците.

От ГЕРБ вече обявиха, че не намират в аргументите на държавния глава основание да променят позицията си.