София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене

Смесени емоции в парламента

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Парламентът разгледа и прие на първо четене проектобюджета за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). От гласувалите 180 народни представители 108 бяха "за", 62 бяха против, а 10 се въздържаха. Против бяха депутатите от БСП и ДПС, от "Воля" се въздържаха.

Миналата седмица от БСП и от ДПС обявиха, че ще бойкотират кворума в парламента, докато вицепремиера Валери Симеонов не подаде оставка. Изпълниха обещанията си, но управляващото мнозинство все пак събра 122 народни представители при минимум от 121 и Народното събрание започна работа.

По време на обсъждането на първо четене на бюджета на Националната здравноосигурителна каса ГЕРБ поиска поименна проверка, при която се установи, че в залата има 129 народни представители. След това беше прието предложение на Данаил Кирилов /ГЕРБ/ по отношение на народните представители, които не са участвали в настоящата поименна проверка, да не се прилага чл. 10 ал. 1, 3 и 5 от финансовите правила по бюджета на Народното събрание, т.е. да не им се признаят транспортните, квартирните и дневните разходи за днешния ден. Въпреки санкциите, от БСП обявиха, че ще продължат да не се регистрират.

След изчитането на докладите на основните комисии от ГЕРБ поискаха поименно преброяване на депутатите и също така предложиха и гласуваха финансови санкции за тези, които не са се регистрирали. Както се очакваше, законопроектът за Здравната каса беше приет и подкрепен от ГЕРБ и "Обединените патриоти". И от двете формации обаче настояват да бъдат направени промени между първо и второ четене по различните пера на разпределение на бюджета.

Срещу Закона за здравната каса се обявиха от БСП и от ДПС. Опозицията се обяви против прехвърлянето на Агенцията по трансплантации към новосъздадената Агенция за медицински одит, както и преместването на Фонда за лечение на деца в чужбина към Министерството на здравеопазването. От "Воля" също обявиха, че ще се въздържат да подкрепят законопроекта, защото смятат, че се прави една "скандална" поправка с изменение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев защити промените в бюджета и новия бюджет за 2019-та година на Здравната каса. Счита, че предвиденият ръст за 2019-та в размер на 490 милиона лева ще може да създаде условия на НЗОК, заедно със съсловните организации, да намерят най-справедливото и балансирано решение по отношение на всички здравноосигурителни плащания.

С преходните и заключителните разпоредби на законопроекта се предлагат промени и в Закона за здравното осигуряване, Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, Закона за лечебните заведения, Закона за здравето и в други закони.