Гледай
на живо

Бюджетът на плюс с почти 1 милиард

Менда Стоянова очаква ръст на БВП от 4 %

Бюджетът на плюс с почти 1 милиард Първият месец на 2018 г. приключва с 847 млн. лева излишък, съобщи председателката на бюджетната ком... thumbnail text

Първият месец на 2018 г. приключва с 847 млн. лева излишък, съобщи председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Приходите са с 9.7% повече в сравнение с януари 2017 г., а разходите също са по-големи – с 6.3 на сто на годишна база, отчете тя. Данъчните приходи са с 15.5% повече в сравнение с януари 2017 г.

Менда Стоянова прогнозира ръст на икономиката от 4%, като посочи, че е много по-важно да се постига устойчив ръст за период от няколко години.

"Този ръст трябва да дойде от инвестиции, от разширение на икономиката, но ние имаме физически ограничения - това е човешкият фактор. Неслучайно се говори да се разшири възможността на внасяне на работна ръка", коментира председателят на бюджетната комисия.

В сряда Европейската комисия публикува прогноза, според която ръстът на българската икономика през 2018 ще бъде 3,7 %, като се очаква той да дойде основно от вътрешното потребление и инвестициите.