София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БИВШ НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛ: РУСКАТА НАМЕСА В СИРИЯ УСКОРЯВА МИРНОТО РЕШЕНИЕ

БИВШИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВОЕННИЯ КОМИТЕТ НА НАТО ХАРАЛД КУЯТ СМЯТА, ЧЕ ИМА ПРОЗОРЕЦ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЙСТВИЯ

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Русия, започвайки операцията срещу терористите в Сирия, спомогна за началото на процеса на мирно регулиране на конфликта в страната, пише Deutsche Welle, цитирайки бившия председател на на военния комитет на НАТО – германският генерал в оставка Харалд Куят.

„Със своята военна намеса Русия дава възможност да започне мирният процес“, казва Куят в интервю за за вестник Passauer Neuen Presse.

Той смята, че сирийската криза е била в застой, доколкото никой не е имал „стратегия за мирно регулиране“ – нито САЩ, нито страните от ЕС не бяха готови за мащабни действия.

„Това направи Русия, отваряйки прозорец за политическо действие“, казва генералът.

Женевските преговори между правителството на Сирия и представители на опозицията цапочнаха на 29 януари. На 3 февруари специалният посланик на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви, че в преговорите е настъпила временна пауза. Възобновяването им се очаква на 25 февруари.

Куят отбелязва, че до намесата на Русия сирийската армия е била изправена пред поражение и според него на силите на Асад са оставали „едва няколко седмици“. Военният експерт смята, че ако ситуацията се е развиела по този сценарий, в Сирия е щяло да има колапс и „Ислямска държава“ е щяла да вземе властта.

Конфликтът в Сирия продължава от март 2011 и в резултат, по данни на ООН, са загинали над 220 000 души, припомня РИА „Новости“, която цитира публикацията на „Дойче веле“. Правителствените войски се сражават с бойци от различни въоръжени групировки. Най-активни са терористичните групировки „Ислямска държава“ и „Джебхат ан-Нусра“. От 30 септември 2015 Русия по молба на сирийския президент Башар Асад започна да нанася въздушни удари по обекти на двете организации, пише още в материала на руската информационна агенция.