Гледай
на живо

Бивш премиер и екс председател на САК връчват Гран При на Правосъдните награди

Церемония ще се състои на 25 ноември

Бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков, който е председател на Съвета по законодателство към Народното събрание и екс зам.-председателят на Софийска Адвокатска Колегия и настоящ директор към Международния Адвокатски съюз Константин Димитров ще връчат Гран При на 5-тите Национални Награди за правосъдие. 

Церемония ще се състои на 25.11 в хотел Маринела, след Деня на българската Конституция и юриста. Професорите Сашо Пенов и Васил Мръчков ще получат престижния приз за особени заслуги към правото. Това е единствената, предварително известна награда. 

В отделни категории са номинирани по петима души. Те се определят чрез професионално и медийно гласуване. Номинираните са за заслужили адвокат, съдия, прокурор, нотариус, ЧСИ, медиатор, млад юрист, синдик, кантора, дело/сделка, правосъдие зад граница. 

Наградите ще им бъдат връчени от председателите на адвокатски колегии от страната, Българска Съдийска Асоциация, на Нотариалната камара, на Асоциацията на жените-адвокати, на Асоциацията на медиаторите, от изявени преподаватели, адвокати и журналисти.

Към днешна дата са номинирани юристи и магистрати от София, Хасково, Пловдив, Русе, Варна, Благоевград, Ботевград, Пазарджик, Стара Загора, Велико Търново, Каварна, Бургас и др., та дори и от чужбина.

Събитието се осъществява и благодарение на медийната подкрепа на телевизия Евроком.

Благотворителният юридически бал, част от който са и Годишните награди за правосъдие, се раждат като идея през 2013-та година между Балканска медийна Асоциация и Софийска Адвокатска Колегия.

"Адвокатурата има нужда от такова събитие, с което да повиши имиджа си пред обществото. Нека гражданите видят, че юристите са благородни хора и умеят да помагат (визирайки болните деца в залата)" - каза тогава от сцената адвокат Владимир Дончев, вече бивш секретар на Софийска Адвокатска Колегия. 

За всички тези години наградите се превръщат в Национални и получават подкрепата на всички важни институции, включително и Международния Адвокатски съюз. Лично почетният президент Мигел Лоиназ през 2016-та година бе официален гост на церемонията.