София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бивш шеф на КАТ: Държавата е отговорна за катастрофите

Милчев призова правителството за диалог и конкретни мерки

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

„Магистралите са измислени преди много години, като целта е била бързо и безопасно стигане до определено място. За съжаление магистралите в България се превръщат в пътища на смъртта“, каза пред Нова телевизия бившият шеф на КАТ Богдан Милчев.

По думите му, причините за множество тежки пътно-транспортни произшествия по магистралите ни са няколко.

„Първо, необходимо е някой да обследва и анализира тези произшестивия.  Ние повече от 10 години не сме издали наредби за реда, по който трябва да се анализират тежките ПТП-та. Информирали сме за това и министъра на вътрешните работи, и премиера“, поясни Милчев.

Той подчерта, че също така е необходима промяна в метода на контрол. „Контрол има – всички виждаме автомобилите, но контролът е статичен. Необходим е динамичен контрол – в самото движение трябва да се включат полицейските автомобили“, допълни бившият шеф на КАТ.

По повод пътуването на младите шофьори по магистрали, той посочи, че младите шофьори трябва да бъдат придружавани, защото в курсовете не се обучават за шофиране по магистрали.

„Трябва да търсим проблема не в човека, човекът допуска грешки. Отговорността е на държавата, държавните институции са тези, които трябва да предприемат някакви мерки“, заключи Богдан Милчев.