София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бивш син депутат иска затвор за Нинова заради поклонението пред Тодор Живков

Иван Сотиров е подал сигнал до главния прокурор

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Сдружение "Достойнство, отговорност, морал" е внесло сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който се настоява за предварително производство срещу лидера на БСП Корнелия Нинова и червените депутати, които на 29 май се поклониха пред паметника на комунистическия лидер Тодор Живков. Това обяви на дискусия за изучаването на тоталитарния режим у нас предедателят на сдружението Иван Сотиров, който е бивш депутат от СДС.

Според него социалистите са нарушили членове на приетия през 2000 г. закон, който обяви комунистическият режим в България за престъпен.

В сигнала е посочено, че "актът на публично оказване на почит на лицето, което е било ръководител на обявената за потъпкваща човешките права и демократичната система организация, съгласно чл.3 от Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен, е проповядване на антидемократична идеология и е престъпление по смисъла на чл. 108 от НК". За това провинение се предвижда наказание до 3 години лишаване от свобода или глоба до 5000 лева.

Според Сотиров и парламентът, и президентът трябва да осъдят действията на Нинова и червените депутати.