София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бившият кмет на Дупница Атанас Янев е осъден на 1 година условно

Присъдата е за престъпление по служба

7 годиниПравосъдие 22 Боряна Райчева

Бившият кмет на Дупница Атанас Янев е осъден на 1 година затвор, съобщават от Софийската апелативна прокуратура. Янев е признат за виновен за престъпление по чл. 282, ал. 2, във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс – престъпление по служба. Присъдата е условна, с тригодишен изпитателен срок.

В нарушение на Закона за обществените поръчки и с цел да набави имотна облага за фирма „Тоби" ООД, със седалище в гр. София, подсъдимият през 2008 г. сключил анекс към Договор за малка обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за нуждите на Домашен социален патронаж и Диетично столово хранене към Община гр. Дупница. По този начин цената на продуктите била увеличена с 4 193,32 лв. с ДДС в сравнение с първоначалния договор и оферта. Въпросната сума била платена от общинския бюджет, в резултат на което настъпили значителни вредни последици за Общината.

Янев беше оправдан на първа инстанция от Кюстендилския окръжен съд, но след подаден протест срещу постановената присъда Софийският апелативен съд го осъди на две години „Лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок.

С решение на Върховния касационен съд осъдителната присъда е оставена в сила, като е изменен размерът на наложеното наказание – една година „Лишаване от свобода“.