София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бизнесмен е подал сигнал срещу кмета на „Младост“

Иванчева е искала общо 500 хиляди евро от изнудваното лице

6 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Цялата сума, искана от кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева от изнудваното лице за всичките му инвестиционни намерения е била общо 500 хиляди евро, като се касае за обект с огромно РЗП. Обявените първоначално 250 хиляди евро са били подкуп за решаване само на конкретен проблем. Това обявиха от прокуратурата на извънреден брифинг в Съдебната палата по повод ареста на Десислава Иванчева и нейният заместник.

„Сигналът беше подаден при нас от човек, бизнесмен, който от дълго време живее в чужбина. Това е човек, който иска такива порочни практики да не се случват в държавата ни. Тази информация ние получихме в началото на януари“, това каза на извънреден брифинг в Съдебната палата  Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ.

„След като обработихме този сигнал, според изискванията на новия закон, взехме решение да взаимодействаме с прокуратурата. Имаше едно перфектно съструничество от началото на операцията до задържането на кмета и зам.-кмета“, подчерта Георгиев.

Той бе категоричен, че неправомерното поведение на г-жа Иванчева и на нейният заместник е изцяло документирано. „Използвани са множество СРС-та и прокуратурата събра огромен обем от доказателства, които трябва да са достатъчни, за да убедят съда във вината на Иванчева“, посочи Пламен Георигев.

По думите му, кметицата на „Младост“ е принуждавала и други лица да правят дарения нерегламентирано като например поставявне на улични осветления, ремонтиране на детски площадки и други.

Работното обвинение към кмета на „Младост“, зам.-кмета и бившия кмет на района, който е бил посредник, е за получаване на подкуп в особено големи размери. Престъплението предвижда лишаване от свобода от 10 до 30 години, съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.