София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бизнесът и държавата обсъждат образованието

АИКБ представя необходимостта от специалисти у нас

6 годиниОбразование 8 Боряна Райчева

Днес, в София Хотел Балкан, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и представители на държавата, висшите учебни заведения и заинтересовани страни ще обсъдят развитието на висшето образование на кръгла маса на тема „Бизнес и висше образование“, съобщиха от пресцентъра на АИКБ.

Целта на дискусията е да се даде възможност на представителите на българския бизнес да направят своите предложения и препоръки за развитие на висшето образование. По този начин работодателите искат да дадат нов тласък на реформите в системата с оглед осигуряването на необходимите специалисти за българската икономика.

На кръглата маса АИКБ ще представи кратък анализ на проблемите, пред които се изправя българският бизнес при намирането на квалифицирана работна сила. Основна тема за работодателската организация, която представлява 3/4 от икономическите дейности и над 10 000 компании, е въвеждане на нов механизъм за финансиране на висшето образованието и приемането на промени на план-приема.

Участие в кръглата маса ще вземат заместник министър-председателят Валери Симеонов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, прeдседателят на АИКБ Васил Велев, представители на Министерство на финансите, народни представители, висшите учебни заведения, синдикатите и други заинтересовани страни.