София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Близо 100 са жертвите на вулкана в Гватемала

Мексико изпраща помощ на пострадалите в страната

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Мексиканското правителство съобщи в сряда, че изпраща помощ на Гватемала, която страда от изригването на вулкана Фуего, предаде РИА Новости.

Според най-новата информация на гватемалските власти броят на смъртните случаи, дължащи се на изригването на вулкана, се е увеличил до 99 души, а 192-ма души се смятат за изчезнали.

Шест деца от Гватемала, които са получили тежки изгаряния в резултат на изригването на вулкана Фуего, в сряда вечерта са транспортирани в САЩ, съобщиха от Министерството на външните работи на Гватемала. Те ще бъдат превозени в Тексас, където ще бъдат лекувани в детската болница в Галвестън. Военновъздушните сили на САЩ изпратиха за тях специално оборудван самолет.

Гватемаласките власти спешно издадоха паспорти за младите пациенти и придружаващите ги възрастни, необходими за пребиваването им на територията на САЩ.

Спасителните работи в околностите на вулкана бяха затруднени заради нови експлозии и изхвърляне на лава. Има опасност от свлачища поради силните валежи. До момента са евакуирани близо 12 100 души. В страната е обявен тридневен траур.