София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Близо 30 от пострадалите при авиокатастрофата в Киргизия са в болница

Общото състояние на пациентите е удовлетворително

7 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Около 30 от пострадалите при катастрофата с турския товарен самолет Boeing 747, паднал в околностите на международното летище „Манас“ в Бишкек, се намират в болница в Киргизия, съобщи в четвъртък здравният министър на република Талантбек Батъралиев.

Boeing 747-400 на турската авиокомпания излетя на 16-и януари от самолетната писта на летището „Манас“ в столицата на Киргизия и падна над квартал „Авиатор“. На мястото на катастрофата бяха намерени телата на 38 души, в това число четири членове на екипажа и 34 жители на Киргизия, сред които 16 деца. Впоследствие в болницата от тежки изгаряния почина още един жител на квартала.

„В болница се намират 27 души, пострадали в резултат на авиокатастрофата, общото им състояние е удовлетворително“, съобщи Батърлиев по време на правителствено съвещание.

Както отбеляза министърът на извънредните ситуации на Киргизия Кубатбек Боронов, в настоящия момент щетите, отчетени след катастрофата възлизат на 2,6 млн. долара. Към момента 26 къщи в квартала са непригодни за живеене. Министерството уточнява списък на гражданите, останали без покрив.

Боронов отбеляза, че сега „останките от самолета са напълно премахнати и се работи по почистването“, освен това сътрудници на Министерството на извънредните ситуации ликвидират петната от разлив на гориво на мястото на катастрофата. Работите по почистване ще бъдат завършени на 28-и януари в събота, уточни той.

На мястото на нещастния инцидент са взети проби от водата и въздуха. Анализът не показва наличие на каквито и да било вредни отклонения от нормата, съобщиха на съвещание.