София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Близо 90 000 полицаи ще пазят реда във Франция този уикенд

„Жълтите жилетки“ излизат на пореден протест срещу Макрон

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

По нареждане на френския премиер Едуард Филип почти 90 000 полицаи ще бъдат разположени в цялата страна този уикенд, когато се очакват нови протести срещу властта, съобщи Индипендънт. В Париж ще има 8 хил. служители на силите за сигурност, а  музеите, театрите и магазините във френската столица обявиха, че ще се затворят врати в събота като предпазна мярка. Айфеловата кула също няма да бъде отворена за посетители.

Като мерки срещу евентуални безредици в Париж ще бъдат  използвани също десетина бронирани коли на жандармерията. Това ще се случи за пръв път от 2005 г., когато в парижки предградия избухнаха бунтове.

Въпреки, че правителството на Еманюел Макрон се съгласи да се откаже от увеличението на данъка върху горивата, „жълтите жилетки“  разшириха исканията си до други въпроси, свързани с френските работници, пенсионери и студенти.

Демонстрациите в Париж обезпокоиха туристите, породи анулиране на четири футболни мача от Френската лига този уикенд в цялата страна и нанесоха сериозни щети на местната икономика в разгара на сезона на празничните пазари.

Два музикални фестивала в Париж са отложени и Триумфалната арка остава затворена, тъй като е била повредена при протеста миналия уикенд.

Тогава при размириците пострадаха 130 души. Десетки бяха арестувани, а срещу някои бяха повдигнати и обвинения.