София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БЛС: Всеки недостатък на здравеопазването се приписва на лекарите

Интубацията не се водела лекарска грешка

5 годиниЗдраве 6 Боряна Райчева

Интубацията е била неуспешна, но това не се води лекарска грешка, а пропуск. Не мога да кажа, че това е била причината... При пълната анестезия носоглътката се променя. Както няма двама еднакви души, така няма и еднакви анатомични дадености при пациентите. Всеки отива със своите дадености, каквото и да се направи ние не можем, не сме в състояние да предвидим всичко на 100%.”, това каза главният секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) Стоян Борисов в коментар за смъртта на родилката от Плевен. Припомняме, че на 21 август бе оповестено, че проверката е установила нарушениe в диагностично-лечебния процес, за което ще бъде образувано административно-наказателно производство.

По думите на Борисов, акушеро-гинеколозите, които бяха обвинени, сега се оказва, че нямат никаква вина.

Той допълни, че се наблюдава силно недоверие не само към цялата здравна система: "Едва ли не всеки недостатък в здравеопазването се приписва на лекарската гилдия”, коментира секретарят на БЛС.

По повод смъртта на родилката в Сливен Борисов протестира срещу твърдението за "скачане върху корема на родилката". По думите му, това няма как да стане. „Това означава лекарят да скача върху корема на жената. Силен натиск е съвсем друго. Може да е имало по-силен натиск, но не е било „скачане по корема“. Този метод не е забранен. Може да има травматизъм, но може и да няма“, посочи още Стоян Борисов.