София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Богомил Николов: Фирмите, търгуващи с опасни стоки, трябва да бъдат обявявани

Според председателя на „Активни потребители“ трябва да се четат етикетите

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В случая със заразените с фипронил яйца е важно да бъде устновено откъде е дошла заразата. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ изпълнителният директор на федерация „Активни потребители“ Богомил Николов.

Според него рискът за здравето от заразените яйца е минимален, но усилията трябва да се насочат към това да бъде проследен начинът, по който опасни субстанции влизат храните.

Николов коментира, че докато в Западна Европа производителите и търговците сами изтеглят от пазара опасни продукти, в България се работи по максимата „щом не са ме хванали, всичко е наред“.

Той призова хората да сигнализират, когато установят нередности при стоките, например за изтекъл срок на годност.

Въпреки че е досадно, хората трябва да четат етикетите на стоките, каза още Богомил Николов.

Той се обяви за оповестяване на имената на фирмите, които произвеждат и продават опасни продукти. Не може например в Хърватия тези фирми да се обявяват, а в България да се мълчи, като се оправдаваме с европейски регламенти, добави той.