София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Боян Ботйов: Черкезинът Джамбулет е убиецът на Ботев, не Обретенов

Боян Ботйов е правнук на брата на Христо Ботев - Кирил

7 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Ако живеехме в условие на сравнително нормално гражданско общество, щеше да бъде приятна и успешна нашата дейност. Сега има доста трудности и спънки, но след като четвърт век сме успяли да се задържим, значи има възможности за реализация на идеите. Това заяви в предаването „Делници“ по телевизия „Евроком“ председателят на фондация „Христо Ботев“ Боян Ботйов.
Заради неуспешните опити за филми за Ботев и Левски, като например „Джингиби“, ние сме предубедени към подобни проекти.
Хората си изпробват перото на снагата на великите личности и всички тези „писачи“ историята ги забравя, категоричен е Боян Ботьов.
Цял том може да се изпише около версиите за гибелта на Ботев. Хората се объркват от всичко това. Това е изключително негативно за съзнанието на българина. Историческата наука е установила, че черкезинът Джамбулет е прострелял Ботев в сърцето. Това, което е установено за лобното място, това е прието за вярната теза. Оттам нататък всички други версии са ненужни, вредни за чувството ни на българи, които се прекланят пред подвига на героите си. Това са маловажни детайли на фона на това, което е направил Ботев, като послания и действия.
Появиха се исторически изследвания, че Левски и Ботев не са се познавали, което е лъжа. В този период двамата велики българи са се допълвали с идеи. Не само тогава, но се предполага и след това двамата са се срещали, коментира Ботьов.
За 2018 година фондацията „Христо Ботев“ е разработила програма под патронажа на президента Румен Радев по случай 170 години от рождението на Ботев, информира потомъкът на поета-революционер.
Боян Ботйов е правнук на брата на Христо Ботев Кирил, който също е участвал четата на великия поет революционер.