Гледай
на живо

Бойко Борисов и Симеон изпълниха танц със саби

Двамата се включиха в традиционната ардха

Бойко Борисов и Симеон изпълниха танц със саби Премиерът Бойко Борисов и бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски, който е специален го... thumbnail text

Премиерът Бойко Борисов и бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски, който е специален гост в българската делегация при посещението в Саудитска Арабия, се включиха в традиционния танц със саби в кралството. Това стана по време на вечерята, която крал Салман даде в чест на Борисов.

Във видимо добро настроение премиерът се включи в танца ардха, както е арабското му наименование. Той е от едната страна на крал Салман, а от другата му е Сакскобургготски. След танца тримата проведоха кратък разговор, след което официалната вечеря продължи.

Танцът ардха започва с един стих, който се повтаря под барабанен ритъм с ритмично повдигане на сабите във въздуха. По този начин се изразява радост и гордост. В кралството ардха е бил свързан с военни победи, но вече е включен в официални вечери и церемонии.

Преди половин година и президентът на САЩ Доналд Тръмп също се включи в традицията. След като сключи сделки за оръжия със Саудитска Арабия за стотици милиарди долари, той танцува със саби заедно с владетеля на страната.