София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бойко Борисов - най-одобряваният лидер на Западните Балкани

58% от балканското общество смята, че България носи само позитиви

6 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Българският премиер Бойко Борисов е един от най-одобряваните и разпознаваеми лидери в страните от Западните Балкани. След българското европредседателство държавите от полуострова усещат България по-близка, въпреки факта, че големите страни от ЕС не дадоха особено ясна перспектива на тези общества. Държавите от Западните Балкани приемат позитивно българският принос към развитието им. Това показва мащабно проучване на Световната асоциация "Галъп интернешънъл" . Анкетата обхваща над 6 000 души от Македония, Косово, Сърбия, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина.

Над 58% от анкетираните oт балкански страни смятат, че България им помага за европейска интеграция. 42% пък са онези, които смятат, че България не помага. Проучвеането показва, че значително се увеличава делът на онези, които виждат помощта на България. Това е в резултат от поставянето на един от основните въпроси темата за Западните Балкани по време на европредседателството. Оценките за позитивен принос идват на фона на все още неясната перспектива, които Брюксел и останалите европейски столици очертаха за Западните Балкани. Поради това няма промяна в очакванията на западнобалканските общества кога ще бъдат приети в ЕС.

Още данни от изследването показват, че за последната година се отбелязва ръст на запознатостта с Бойко Борисов, което се увеличава с 16 пункта.

Това означава, че България получава активна роля в масовото съзнание на тези страни. Така през 2018 г. общата положителна минус общата отрицателна оценка за Борисов дава резултат от +22. Според което Борисов има най-изгодна позиция спрямо останалите лидери на Западните Балкани. За сравнение разликата между положителните и отрицателните оценки за турския президент Ердоган е +10. Освен това, в последната една година при Ердоган растат по-скоро негативните оценки.

6 милиона души от Западните Балкани, смятат себе си за най-общо запознати с темата за майската среща между ЕС - Западни Балкани. Половината от тях дори смятат, че са запознати с резултатите. Инициативата за тази среща на Бойко Борисов се оценява по-скоро позитивно. От „Галъп“ допълват, че сред запознатите с резултатите от срещата преобладават позитивните равносметки.