София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бойко Станкушев: Общественото внимане умишлено се пренасочва

„Скандалът между Бойко Борисов и Елена Йончева се използва с такава цел“

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Скандалът между Бойко Борисов и Елена Йончева, както и последвалото уволнение на Иван Гарелов от поста медиен съветник на служебното правителство, се случват с цел отклоняване на общественото внимание. Това заяви журналистът Бойко Станкушев в студиото на „С други думи“.

Според него Иван Гарелов е очаквал подобна развръзка. „Формално погледнато има право да говори като журналист, защото безспорно е такъв, но заемайки тази длъжност, а тя е висока правителствена длъжност, трябва да се съобразява с ограниченията, а той не го направи“, заяви Станкушев.

Журналистът добави, че не може да се защитават позиции в този преекспониран казус, освен ако не си запознат в детайли с фактологията. „Този случай не би могъл да послужи като илюстративен материал за цензура. Гарелов каза, че тя не е взимала пари, но къде е фактът, това си беше чиста защита, тласкана от колегиални чувства“, допълни Бойко Станкушев.

Тезата на Станкушев е, че подобни скандали се създават умишлено, за да не се обсъждат в общественото пространство теми, които интересуват избирателите, а именно – заплати, цени на стоки и услуги, качествено образование и достъп до здравеопазване.