София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БОЖИДАР ДИМИТРОВ: МАКЕДОНСКИЯТ ГЕРБ Е КРАДЕН ОТ СОЗОПОЛ

СОЗОПОЛСКАТА ЗВЕЗДА Е С ВЕК ПО-СТАРА

9 годиниКултура 13 Боряна Райчева

От няколко дни директорът на НИМ Божидар Димитров направи за пореден път сензационни разкрития. Той твърди, че Македония е откраднала герба си от Созопол. Става дума за откритата находка в неделя при археологически разкопки в черноморския ни град. Тя е оловен букраний – копие на осемлъчевата звезда, станала известна като герб и знаме на днешната република Македония.

Според скопските държавнотворци осемлъчевата звезда е символ на древната македонска държава и за пръв път е използвана от Филип ІІ Македонски във втората половина на ІV в. пр. Хр. Тази звезда е лепната върху герба и знамето на днешно Скопие.

Созополската звезда е с век по-стара от тази на Филип Македонски и очевидно е била открадната от него при пребиваването му в Аполония Понтика /древното име на Созопол в тази епоха/. Той оставил града независим, не без да открадне един от символите му – лекуващото слънце. Общината в морския ни град може да осъди Македония за неправомерно ползване на древен паметник. Според директора на НИМ тя не може да ползва безплатно българска интелектуална собственост.