София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Божидар Димитров защити Вежди Рашидов

„Един министър се оценява не по езика му, а по работата, която е свършил“

8 годиниКултура 4 Боряна Райчева

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров коментира скандалите от последните седмици покрай името на министъра на културата Вежди Рашидов. В писмо до медиите Димитров заявява „с чиста съвест“, че най-много работа от всички министри в близо 20-годишния му опит като директор на НИМ, е свършил именно Рашидов.
По негови думи бюджетът в ресорното ведомство е изключително нисък, в размер между 90 и 130 млн. лв. Димитров защити Рашидов, че се е справил с толкова малко „остатъчни средства“, предоставени от държавата за общо 201 музея и галерии, 75 театъра и други културни обекти на разноски от хазната. По негови думи „един министър се оценява не по езика, който държи, а по работата, която е свършил“ и допълни, че се съмнява „някой от 30-тината протестъри, които висят по митингите за оставката на Рашидов, да могат дасе справят с кинаджиите“.
Като най-вероятна причина за уволнението на художника от Националната галерия Владимир Руменов, Димитров посочи „променящите се правила в сферата“, визирайки факта, че за поста на Руменов вече се изисква магистърско образование, каквото той няма.