София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бокова обвини България за провала си в ООН

Няма да се оттегли от състезанието за генерален секретар

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Кандидатката на България за генерален секретар на ООН Ирина Бокова обвини България за неуспеха си да спечели повече доверие на последното гласуване в Съвета за сигурност. Тя остана шеста с шест положителни и седем отрицателни вота.

"Успешният ми старт не се хареса на някои кръгове в България и извън България, които видяха, че имам шанс да спечеля и затова срещу мен се разгърна негативна кампания. Аз, за съжаление, съм единственият кандидат, срещу когото в собствената му страна се водеше и се води истерична кампания за очерняне и клевети. През цялото време, разбира се, я имаше и сянката на втори български кандидат, също нещо непознато и невиждано в историята на подобни избори", казва Бокова в интервю за „24 часа“.

Според нея същите тези кръгове, които водели кампанията, се опитвали да подронят авторитета ѝ и като генерален директор на ЮНЕСКО. "След като съм избирана два пъти от 180-190 държави. Вероятно същото щеше да се случи и през 2009-а, когато се състезавах за ЮНЕСКО, но по онова време много малко хора вярваха, че ще успея, и като че ли тогава тези хора ме "изпуснаха", а сега видяха, че мога да успея, и затова побързаха да наваксат", смята тя.

Бокова казва още, че не вижда подкрепа от българската държава, с изключение „донякъде“ на президента Росен Плевнелиев, който заяви пред Общото събрание на ООН, че кандидатурата ѝ е достойна.

Според нея ще бъде груба политическа грешка, ако България издигне друга кандидатура и засега не смята да се оттегля от надпреварата.