София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Болни от Видин останаха без хемодиализа

Гръмна единственият апарат за лечението

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Авария на единствената машина за хемодиализа във Видин спря животоподържащата процедура на 45 души от региона. Причината, според ръководството на болницата, е рязкото подаване на високо налягане на вода от ВиК дружеството. Повредената част на машината може да се намери до нкяколко дни в чужбина. Пациентите са притеснени за живота си, а най-близкото лечебно заведение, което предлага процедурата е Лом и Монтана. Видинската болница обаче са намерили алтернатива на лечението – хемодиализа с твърда вода, тоест чешмяна вода, но това ще доведе до странични ефекти за пациентите.

Тази сутрин пред хемодиализния център, пациенти поискаха обяснение от ръководството на болницата и отказаха да се подложат на така нареченото "Аварийно лечение" - с твърда вода. Заместник директорът на болницата във Видин разговаря при закрити врати с недоволните пациенти. Той категорично заяви, че тези от тях, които не искат да им се прави процедура с твърда вода ще бъдат транспортирани до град Монтана. Трима от пациентите заминаха за града, а останалите ще се подложат на аварийно лечение.