София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Болница „Шейново“ с безплатна грижа за недоносени и деца с увреждания

Всяка година се раждат над 15 милиона недоносени бебета

7 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Утре в болница „Шейново“ ще бъде поставено началото на иновативен за България проект за последваща домашна грижа за недоносени и деца с увреждания, информираха от болничното заведение.
II САГБАЛ „Шейново“ е първата в страната, която ще даде възможност на семейства на родени в болницата недоносени или увредени деца да получат безплатна домашна грижа от екип специалисти – социален работник и медицинско лице. Помощта е безвъзмездна и започва от момента на раждането и продължава 3 години.
Проектът се реализира с подкрепата на Диаконията на град Франкфурт и българо-немската фондация „Приятели 2006“ и ще включва както медицински грижи за новороденото и обучение на родителите, така и помощ за емоционалното адаптиране на близките на детето към новата ситуация в живота им.
Раждането преди термин е причина за редица по-леки или по-тежки здравословни проблеми, които могат да се появят при детето. Голяма част от недоносените бебета, особено тези родени под 1500 г, страдат от мозъчни нарушения (кръвоизливи), които в дългосрочен аспект могат да доведат до детска церебрална парализа, епилепсия, нарушено нервно-психическо развитие.
Продължителните специализирани грижи и наблюдението в домашна среда ще дадат възможност всяко отклонение в здравословното състояние на детето да бъде забелязано много рано и семейството да бъде насочено към съответния специалист, като по този начин ще се намали риска от трайно увреждане и забавяне в развитието му.
На срещата, пред гости от Столична община, неправителствени организации, както и лекари от водещи медицински заведения,  д-р Михаел Фразе (ръководител на Организацията за диаконична работа за Франкфурт на Майн) ще разкаже за немския дългогодишен опит по работата в задачи с такова социално значение, а д-р Румен Велев (директор на IIСАГБАЛ „Шейново“) ще представи фактите за значимостта на подобни проекти и тяхната роля за семействата на недоносени и деца с увреждания най-вече с цел тяхното пълноценно развитие и интегриране в обществото ни.