София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Болница съди Здравната каса за неплатени 170 000 лева

Парите са за здравноосигурени пациенти, приети по спешност

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Иск за изплащане на 170 00 лева завежда болницата в Шумен срещу Здравната каса, информира БНТ.Сумата е от надлимитни дейности, които се изразяват в приемането по спешност от лечебното заведение на здравноосигурени пациенти.
 
Лекарите и медицинският персонал споделят, че проблемът идва оттам, че  установените лимити не отговарят на реалната ситуация, тъй като те няма как да откажат приемането на пациент по спешност, заради това, че лимитите са достигнати.
 
Делото не е прецедент. Съвсем скоро друго лечебно заведение отново в Шумен не само заведе иск срещу Здравната каса за сумата от 198 000 лева, отново от надлимитна дейност, но и го спечели. Там парите бяха отишли за лечение на онкоболни.
 
Евентуално спечелване на настоящото дело от болницата в Шумен обаче няма да реши генерално проблемите й, тъй като тя има дългове  към доставчици в размер на над 2 милиона лева. В момента там се провежда оздравителен план, включващ съкращаването на 52-ма души в пенсионна възраст и оптимизирането на разходите. От услугите на това лечебно заведение се ползват 21 000 души годишно от цялата област.