София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Болницата в Гоце Делчев съкращава персонал заради дългове

800 хиляди лева са задълженията на лечебното заведение

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Около 800 хиляди лева са задълженията на болницата в Гоце Делчев, като дълговете са предимно към доставчици на медикаменти и консумативи. С цел намаляване на разходите, от  ръководството на болницата обмислят съкращение на персонала, съобщи БНТ. Към момента нямат неизплатени заплати на лекарите, съобщиха от болницата.

Д-р Мария Радойкова, директор на МБАЛ "Иван Скендеров"- Гоце Делчев коментира, финансовото състояние на лечебното заведение е допълнително затруднено и от увеличението на минималната работна заплата. Тъй като разходите на болницата се увеличават, а приходите остават едни и същи. Тя посочи,  че персоналът, който се обмисля да бъде съкратен, ще е само помощен, не медицински.

В болницата работят девет отделения, но има липса на кадр и за да решат проблема общината в Гоце Делчев поема разходите по специализация на млади лекари, които се задължават за 5 години да работят в болницата. От лечебното заведение съобщиха, че не е предвидено да се закриват отделения.

Всяка година болницата обслужва около 7 000 пациенти. Голяма част от нуждаещите се от медицински грижи са от отдалечени села, затова казват, че трудно биха могли да пътуват до съседни градове.