София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Болниците плащат остатъците от онкомедикаментите

Новите правила притесниха онколози и хематолози

6 годиниЗдраве 4 Боряна Райчева

Остатъците от онкомедикаментите, които се прилагат в болниците, вече ще се заплащат от самите лечебни заведения. Лекарите са на мнение, че това не е посилно за държавните болниците, които ще генерират големи загуби. Причината е, че по начина, по който се прилага терапията, остатъците от лекарства е невъзможно да бъдат използвани за други пациенти.
 
Около 10 млн. лв. преразход в средствата за онколекарства се генерира всеки месец. От 1 април НЗОк вече плаща на болниците само за приложеното количество лекарство при химиотерапията на даден пациент. Здравната каса настоя болниците да поемат остатъка от неизплатените течни онколекарства, защото Касата ма големи преразходи в бюджета.

 Причина за въвеждането на подобна мярка е фактът, че остатъчните количества от лекарствата в различните болници варират от 3 до 30 процента.

Здравните власти са убедени, че без контрол и съпоставка на остатъчните количества не може да се вземе категорично решение за заплащането или незаплащането им.