София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Болниците във Враца и в Ловеч ощетени с милиони

Проверяват сключените договори между лечебните заведения

6 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Държавните болници във Враца и Ловеч са сключили десетки договори за приемане на територията си на други частни лечебни заведения, от което  за държавата са нанесени щети, които  възлизат на милиони левове. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на съвместен брифинг, даден от него, министърът на вътрешните работи и министърът на здравеопазването. Цацаров обясни, че е получил сигнал и е наредил проверка, започнала на 23-и октомври и приключила на 6-и ноември.
Освен в Ловеч, където държавната болница от 2008-ма до 2014-та е получила 1 милион и 388 хиляди лева, а частната болница на нейна територия над 13 милиона, сходно е и положението във Враца. Там частната болница „Медика-Кор“ сключва договор с държавната врачанска болница за предоставяне на взаимни услуги в областта на инвазивната кардиология.
Освен тази злоупотреба, Цацаров съобщи и за друга, ощетяваща практика на врачанската болница, която предоставя, намиращата се на територията й аптека за ползване и от частната такава за наемо от едва 50 лева на месец. Последната нередност, съобщена за тази болница е свързана със закупуване на томограф на стойност над 780 хиляди лева, чиято реална пазарна стойност е 379 000.
Проверките за ощетяване на държавата по схемата „болницав болницата“ продължават, като ще бъдат проверени абсолютно всички лечебни заведения на територията на страната и ще се повдигнат  обвинения за безстопанственост там, където бъдат открити доказателства за извършването на това престъпление. Цацаров предложи също така да се инициират законодателни промени, които да доведат до това да бъде абсолютно забранено на територията на една болница да има друга, независимо дали тя предлага различни медицински услуги. 
Мисли се  и  в по посока  държавните и общински лечебни заведения да спрат да бъдат търговски дружества, но  засега идеята е на етап обсъждане, заяви здравният министър.  
Относно разследването за незаконния реимпорт на лекарства, подробности по случая  се обещаха в петък или в понеделник. 
Лечебните заведения в критично финансово състояние в страната в момента са 9. Остава въпросът дали ако бъде напълно забранено на територията на държавните болници да функционират частни  такива, този брой няма да се увеличи значително. На него отговор здравният министър не даде.