София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бонус платен отпуск за профилактичен преглед

Получаваме по два дни допълнително за посещение при джипито

5 годиниЗдраве 6 Боряна Райчева

По два дни допълнителен платен отпуск ще получи всеки българин, за да посети личния си лекар за профилактичен преглед веднъж годишно. Предложението цели да стимулира пациентите да обръщат редовно внимание на здравето си.

Сега човек, за да отиде при своето джипи да му пусне пълна кръвна картина или да го изпрати на осигурените от здравната каса безплатни прегледи при специалист, трябва да си вземе отпуска. На това се дължи и малкият брой на здравноосигурените, които се възползват от тази възможност.

За въвеждане на един ден платен отпуск в годината настояват както от НЗОК, така и от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Само около 38% от хората посещават личния си лекар за рутинен преглед. Справка на НЗОК, изготвена за "Телеграф", показва, че през изминалата година едва 2 327 547 българи над 18 години са отишли на профилактичен преглед, затова от Здравната каса търсят начин да стимулират пациентите.

Всеки българин, който не е посетил личния си лекар за рутинен преглед, подлежи на санкции, според Закона за здравето. Който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследвания или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лева, а при повторно неявяване - от 100 до 200 лева. Тези мерки обаче не се прилагат и до момента няма нито един глобен пациент.