София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борба срещу фалшивите новини в Индонезия

Правителството планира отсяване на новините преди изборите

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Правителството на третата най-голяма демокрация в света Индонезия ще се опита да образова обществото за разпространението на дезинформация, пише "Гардиън".

Министерството на комуникациите на Индонезия обяви планове за провеждане на ежеседмичен брифинг за проблема с фалшивите новини. Инициативата има за цел да помогне на индонезийската общественост да отсява новините преди важните президентски избори през следващия април.

Министърът на комуникацията Рудиантара сподели, че всяка седмица ще се съобщават измислени новини, подкрепени с факти защо новината е фалшива. Министърът призовава обществото да не разпространява фалшиви новини чрез профилите си в социалните мрежи.

Азиатската страна е една от държавите в света с най-много хора с профили в социалните мрежи "Фейсбук" и "Туитър", където редовно се разпространяват фалшиви новини за подклаждане на вече съществуващото социално, етническо и религиозно разделение за политически облаги.

Министърът на комуникацията обобщи, че ежеседмичният брифинг трябва да насърчава индонезийците да мислят по-критично към новините, които четат и да отсяват истинското от фалшивото.