София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борим мръсния въздух със „зелен билет“

От Столична община призовават шофьорите да оставят автомобилите си

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Днес в столичния градски транспорт ще се пътува със „зелен билет“ заради завишените нива на фини прахови частици във въздуха, съобщиха от Столична община. Билетът е на цена 1 лв. и с него можете да се пътува през целия ден по всички линии.

Целта на въвеждането му е повече хора да бъдат стимулирани да оставят личните си автомобили в борбата срещу мръсния въздух в София.

Припомняме, че вчера бяха отчетени опасни нива на замърсяване на въздуха в големите български градове. Запрашването е 2-3 до 4 пъти над нормата, сочат данни на Европейската комисия.

„Зеленият билет“ може да бъде закупен от пунктовете за продажба на билети и карти на ЦГМ, от касите на Метрополитен, от водачите на превозните средства, както и чрез мобилното приложение http://sofia.mpass.bg.

Столична община разкрива временни буферни паркинги в най-дясната пътна лента по основни входни булеварди на столицата – бул. „Александър Малинов“ при метростанция „А.Т.Балан“ и „Бизнес парк София, бул.“България“ между „Т.Каблешков“ и „Гоце Делчев“, при метростанция „Дружба“на бул.“Цветан Лазаров“ и бул. "Кръстьо Пастухов“, бул.„Ботевградско шосе“ при спирката на трамвай № 22, на бул. „Царица Йоана“ при местростанция „Люлин“, на бул.„Панчо Владигеров“ при метростанции „Сливница“ и „Западен парк“.

Продължават и проверките на пунктове за вторични суровини, автокъщи, строителни обекти за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, както и проверки за горене на отпадъци на открито в кварталите с най-много сигнали, съобщиха още от общината.

По препоръка на пулмолозите от общината препоръчват на хора с хронични респираторни и сърдечно-съдови заболявания да избягват продължителен престой навън, а директорите на училища и детски градини да не провеждат занятия на открито. Препоръчва се да се носи плътен шал при излизане навън. Шофьорите на МПС да не оставят автомобилите си с включен двигател, когато не са в движение.