София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Ако поискам оставката на Симеонов, правителството ще падне

Премиерът призова майките към търпение

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

„Ако тръгна да искам оставката на Валери Симеонов силово, мигновено ще се счупи цялата конструкция и правителството ще падне“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Дубай по повод раздорите в коалицията.

„По-сложно е, отколкото изглежда, но мое еднолично решение не би имало правна стойност. Разбирам, че между Волен Сидеров и Валери Симеонов има огромно напрежение, но те трябва да си решат вътрешно отношенията”, коментира още Борисов.

Той подчерта, че без решение на Обединените патриоти не може да направи нищо.

"Когато се касае за министри, излъчени от ГЕРБ по коалиционното споразумение, въпреки че ми се сърдят след това, не питам. Нося партийна отговорност към избирателите, които са ни изпратили тази част от управляващата коалиция. Нашите партньори са в по-сложна ситуация. ОП са три партии и помежду си имат споразумение. След това с тях трите сме подписали ние нашето, знаейки през цялото време колко различни сме в своите програми и разбиране. Така бяха отредили българските избиратели, така го направиха", разкри още министър-председателят и изрази надежда коалиционните му партньори да си решат различията.

"Въпреки, че майките на деца с увреждания казват, че не търсят сваляне на правителството, с един подобен акт – то ще падне", допълни премиерът и подчерта, че вече е изразил възмущението си от казаните Симеонов две думи, които са обидили майките с деца с увреждания.

"Още преди дни поднесох извинения от името на Валери Симеонов за думите му. Искам да помоля и майките, и протестиращите, защото от самото начало работим заедно, за да може и двата закона да влязат заедно. Сега в сряда съм създал организация от ГЕРБ да минат през комисии, да се гледат в парламента и да бъдат приети. Ще видите в сайта на Министерски съвет проектобюджета, където сме отпуснали 150 милиона допълнително", каза Борисов.

Той призова майките на деца с увреждания, заради каузата си, да изчакат да правителството да си свърши работата.

"Какво искате да направя, да си подам аз оставката вместо Валери Симеонов и така да хвърля страната в тежка катастрофа? Няма да стане - стискам зъби и си върша работата и мисля, че си я върша добре, имайки предвид какви са показателите на страната и как ни приемат навън", завърши Бойко Борисов.