София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Борисов: Балканите може да заместят Великобритания в ЕС

Премиерът призова Европа да излезе с ясна позиция по въпроса с бежанците

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Започна публичната лекция на премиера Бойко Борисов в УНСС. Той бе представен от ректора на университета Стати Статев като негов академичен колега, д-р по психология. Темата на лекцията е „България, Балканите, Европа и светът". На нея присъстват дипломати, народни представители,преподаватели и студенти.

Борисов започна лекцията си със съболезнования към близките на жертвите от трагичните катастрофи в последните дни и с поздрав за титлата в Лондон на Григор Димитров.

„Турция е най – големият съсед на Европа. Това е огромна държава с най – голямата армия в Европа. Тя участва в реални военни действия и тук политиците трябва да си дадат ясна сметка, че мирът е важна постъпка“, заяви Борисов във връзка с оттеглените от президента Реджеп Ердоган войници от от военни учения на НАТО в Норвегия.

Премиерът напомни, че в Турция стоят 3 млн. мигранти, което е най-добрият вариант за Европа, според него.  „За мен ЕС трябва да се гради не вътре с огради, а трябва да се гради вън с всички възможности, които имаме“, каза премиерът. „Трябва ясно и бързо да има позиция на европейските лидери по темата за бежанците“, добави той, тъй като бежанците искат да живеят в Европа. „Европа трябва да си проведе разговора. Турция трябва да е партньор на Европа. Много е лесно да се изказваш срещу Ердоган днес. Длъжни сме да не се подаваме на емоции, а да търсим прагматично решение“, каза Бойко Борисов

„И вече идваме на Балканите. Трябва ли Европа да обърне внимание на Балканите или не? До преди една година тази тема на дневен ред не стоеше. Но сега имаме Брекзит. Балканите може да заместят излизащата Великобритания. Богата природа, хубави хора“, добави министър - председателят. Той подчерта, че ако Балканите не влязат в ЕС, това ще бъде по-голям риск за Европа.

Бойко Борисов призова „да покажем на ЕС, че сме си научили уроците“ по време на българското европредседателство.