София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов: Безработица има за тези, които не искат да работят

Премиерът откри нов завод за автомобилни компоненти в Пазарджик

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Безработица реално няма, безработица има за тези, които не искат да работят, заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на завод за високотехнологични автомобилни компоненти в Пазарджик. Той заяви, че в новия завод ще се открият 2700 работни места. Той допълни, че преди дни е открита инвестиция в Ямбол, подготвя се и в Плевен за близо 8 хил. работни места. Борисов коментира, че след септември, след изборите в Германия, ще има по-голям интерес към България.

По-късно днес премиерът Борисов ще замине за Скопие, за да подпише договора за добросъседство с Р Македони. "Отиваме с ясен мандат, след като го подпишем, ще бъде ратифициран", каза Борисов. Той поясни практическите измерения на това споразумение - коридор №8, както и АМ "Хемус". На инвеститорите и в Севлиево, Габрово, Ловеч, Плевен - "Хемус" е задължителна.

"Благодаря на канцлера Меркел, на президента Макрон, че вкараха България в Берлинския процес, въпреки че той е за Западните Балкани, не касае България", каза Борисов визирайки дипломатическата инициатива за влизане на Западните Балкани в ЕС като категорично поясни, че страната ни не е в този кръг, но е включена в процеса.

Борисов отговори и на думите на лидера на БСП Корнелия Нинова дали зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов знае, че е играл за загуба на президентските избори. Корнелия Нинова не е спечелила президентски избори, защото те нямаха кандидат, а подкрепиха независим. Да не подскача толкова от Бузлуджа. Веднага след президентските избори бяха парламентарните, където бяхме аз и тя. Резултатът беше категоричен. Аз знам какво правя. Тя да се беше явила на президентските избори. Ръстът на икономиката е 3,9%, няма безработица, излишъкът е 2 млрд. лева. Те с какво могат да се похвалят? Че събориха КТБ? Стига с това двуличие”, каза Борисов.