София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Борисов: Днешната среща е доказателство за развитието на отношенията ни

Цените на роуминга между двете страни ще паднат

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

За мен темата Балкани е приоритет и днешната среща е доказателство за развитието на отношенията ни, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на на първото съвместно заседание на правителствата на България и Македония. На него Борисов се срещна с македонския си колега Зоран Заев. Темите, които са обсъдени от двата кабинета са свързани с българската подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, развитието на инфраструктурата и подобряването на свързаността – транспортна, дигитална, телекомуникационна, конкретни проекти за сътрудничество в областта на отбраната, туризма, кадастъра, сътрудничеството при бедствия.

Посещението на българска делегация в Македония започна със среща на четири очи между министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев. Преди началото на пленарните разговори министър-председателите Борисов и Заев положиха венци пред паметника на Борис Трайковски – президент на Република Македония в периода 1999-2004 г.

В присъствието на Заев и Борисов бе подписан и Меморандум за разбирателство. Според документа ще се намалят цените на роуминга между България и Македония. Подписите си под документа поставиха министър Ивайло Московски и неговия македонски колега Дамян Манчевски. Цените на мобилните разговори между България и Македония са едни от най-високите в Европа. Документът предвижда страните да насърчат мобилните оператори за постигането на конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите. Очаква се на 6 декември да бъде подписано същото споразумение и с Република Сърбия.